24 янв. 2016 г.

Green Breakfast - baby corn and asparagus

How do you personally feel about going a little bit vegan? I was making a huuuuge effort to stick to kinda "clean green diet" for some time this January. The thing is that I had a chance to undergo the blood test identifying my food intolerance & sensibility. And guess what? No meat at all (ok, rabbit and goose meat - but who eats it, eh??) and fish, no dairy products and eggs, no grains - only buckwheat, but plenty of vegs and fruits instead. So.. Frankly speaking, I don't have any strong beliefs considering the results of this test, but I gave it a try anyway. 
After eating tons of my fav tofu, baked eggplants, fresh carrots, avocados, raw protein and fruits, I just got tired. Sick and tired. And, on top of all, I got ill and was too lazy to invent anything vegan-friendly. 
I'm better now, yep. So today I was in the mood for the greens.



You would ask me - why asparagus? I could have asked myself the same question, but things changed dramatically. 
Basically, we went on a shopping spree. Well, you can hardly call it a spree, but my bf would never spent more than 1,5 hours shopping. As this "tremendous" Selfridges tour was coming to an end, we got a little bit hungry and I remembered about Cocochan - a comfy caffe just nearby Selfridges offering nice pan-asian cuisine. So we walked in and started browsing the menu.
I've only been there 2 times before and tried tempura prawns, which are our favorites, a cocktail and Pinot Grigio as well. But not this time.. You remember - now I have strong dietary limitations. After spending 10 minutes making up my mind, my final decision was asparagus and tofu skewers. I have never been an asparagus lover. I hated it. But as the time passes, our tastes change, they say. Surprisingly, it worked!! That was just delicious - I loved the sauce, sweet and a bit salty, typical asian-like, tofu and softly baked asparagus. Gorgeous! I just couldn't stop. And I promised myself to prepare the same dish at home. 
Well, I reinvented it - mixed the soy and Worcestershire sauce, sweetener and cornstarch for the sauce and mized asparagus with baby corns. Just fab! But next time I would obviously add some water, sugar and lemon juice as the sauce was a bit more saltier than I expected. So, the verdict is that sometimes the veggie dishes are the best option. 

Ingredients:
  • asparagus
  • baby corn
  • lemon juice, 2 tsp
  • soy sauce, 50 ml
  • Worcestershire sauce, 5 ml
  • Chili powder
  • Garlic powder
  • Artificial sweetener, honey or demerara sugar
  • Cornstarch, 1 tsp

Instructions:
  1. Preheat the oven to 180 C. Prepare the baking tray - line it with the foil
  2. Wash the vegs and pat it dry
  3. Arrange it on the baking tray, sprinkle with the spices and lemon juice and put into the oven. 10-12 minutes will be enough. 
  4. Release the baking tray from the oven. Now it's time to prepare the sauce
  5. Take a small stewpot, pour soy and Worcestershire sauce, a bit of lemon and any sweetener from the list. I used sweetener as I wanted to avoid some excess calories, but I believe that honey or demerara sugar would make it tastier anyway. Put 1-2 tsp of it, regulate the sweetness according to your personal preferences. Add cornstarch in the end and heat it, constantly stirring. You should end up with a thicky sauce. 
  6. Pour it over the vegs and enjoy straight away!

You can serve the asparagus with savory creamy sauces, sprinkle it with grated Parmesan or wrap in Panchetta before putting it into the oven. But remember - we have dietary issues. Despite this fact, this is ultimately delicious. 



Русская версия:
Некоторое время назад меня угораздило попробовать спаржу. Я вам честно скажу - всю жизнь ненавидела ее, как-то несколько лет назад в Москве снова сделала попытку в Цветном в ресторанчике на верхних этажах покушать ее, но это были просто выброшенные деньги, ибо блюдо полетело в мусорку, а я сидела остаток трапезы с зеленым лицом. 
Но мы не сдаемся. Как раз на этих зимних каникулах я сделала тест на непереносимость продуктов и, согласно его результатам, я травоядное животное на неопределенный срок. Из всего обилия продуктов в нашем мире мне мало что можно в принципе. Отобрали все - молочку, рыбу, мясо, много морепродуктов и крупы. Но на что не пойдешь ради себя любимой, и я попыталась веганить. Я и раньше не проявляла особой любви к мясу, крупам и молочным продуктам, поэтому этот пункт списка я сразу легко и просто вычеркнула. Но вот рыба и морепродукты.. Эх, тяжко, тяжко! Особенно это касается общепитов. Там просто невозможно подчас подобрать что-то под свой строгий избирательный вкус даже без непереносимостей всяких, а теперь-то и подавно. 
Что же. Впервые эта задача встала передо мной после дня шоппинга. Мы находились рядом с Селфриджес и решили просто зайти куда-нибудь. Я сразу вспомнила про уютный Кокочан на Джеймс стрит, в котором готовят паназиатские блюда, и предложила этот вариант. Я даже была готова пострадать, смотря, как все уплетают вкусноту, а я буду жевать траву в это время. Ну да ладно. 
Проинспектировав меню, мой взгляд наткнулся на блюдо в составе которого был тофу и.. о нет. Спаржа. Стиснув зубы и отважившись на этот шаг, я делаю заказ. 
Дорогие друзья. Это переворот в истории моих предпочтений. Мне понравилось! В большинстве своем соус сделал свое дело, наверное. Но мне не хотелось плеваться и от спаржи! Триумфально! Я рада. Мне так понравилось, что я на следующий день купила спаржу и решила повторить это дома. Результаты, как всегда, тут, для вас.

Ингредиенты:
  • спаржа
  • бэби-кукурузки
  • соевый соус
  • ворчестерширский соус
  • приправы на ваш вкус - у меня чесночный порошок, перец красный
  • лимонный сок
  • крахмал
  • сахарозаменитель/мед/сахар демерара

Инструкции:

  1. Нагрейте духовку до 180 С. Овощи промойте под водой, обсушите.
  2. Противень выстелите фольгой. Уложите овощи, сприсыпьте слегка приправками, сбрызните лимонным соком и отправляйте минут на 10-12 в духовку.
  3. Пока приготовим соус. Смешайте 50 мл соевого соуса с водой - концентрацию смотрите сами, как нравится. Я сильно соленое не люблю. Капните немного ворчестерширского соуса, подсластите чем-то из списка выше. Добавьте крахмал, ложечки хватит. Размешайте и нагрейте, чтоб соус начал густеть.
  4. Достаньте овощи из духовки, полейте соусом и сразу же подавайте. Приятного аппетита! 




Комментариев нет:

Отправить комментарий